Saimme tehtäväksi tutkia erillaisten lehtien taitto menetelmiä ja kertomaan niistä ja niiden ratkaisuista.
Jokaisessa lehtiartikkelissa on oltava aina,
Otsikko
Ingressi (tarkoittaa lyhyttä johdantoa)
Leipäteksti
Kuvia (nämä eivät ole aivan välttämättömiä,
mutta kuvat herättävät aina enemmän mielenkiintoa)
Kuvatekstejä
Usein myös marginaali
Aukeaman tekijät
Taiton tarkoituksena on saada aukeama toimimaan käytännöllisesti, mahdollisimman miellyttäväksi lukea sekä visuaalisesti huokuttelevaksi.
Taittoa käytetään kaikissa lehdissä, kirjoissa, esitteissä, tuoteluetteloissa ja jopa internetissä.
Jokainen yllämainituista taitetaan hieman eritavalla.
Taittoon vaikuttavat monet asiat, kohderyhmä, käyttötarkoitus, aikataulu, tuotteen asema ja tavoitteet sekä käytössä olevat resurssit. Jokaisella lehdellä on usein omat sivun taittajat jotka tekevät taiton.
Useinmiten lehden alku sekä loppu ovat kevyempää ja luettavaa jotta lukija ei heti alussa saa järeätä tekstiä luettavakseen, vaan saa kevyen lukufiiliksen.
Tämä tapa vie lukijan eteenpäin tekstin keskiosaan joka on raskaampaa luettavaa ja lukijan on paneuduttava sen lukemiseen ja lopussa on taas helpompaa luettavaa ja usein johdanto, lukijalle jää näin ollen hyvä ensi- ja loppu vaikutelma sivusta.
Taittoon ja koko sivun ilmeeseen ja houkuttelevuuteen voi vaikuttaa hyvin paljon erilaisilla fonteilla, tekstin koolla sekä kuvilla ja väreillä. Kukaan ei jaksa lukea tasapaksua lehtiartikkelia loppuun asti jos siinä ei ole ns. välietappia eli väliotsikoita.
Kirjantaitto ja internetin taitto.
Tässä näkyy hyvin lehden taittoa ja miten suuri kuva on saatu jaettua järkevästi sivun kummallekkin puolelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti