tiistai 29. maaliskuuta 2016

MALMIN LENTOKENTTÄ


Kävimme luokan kanssa Malmin lentokentällä tapaamassa yhtä asiakastamme, American car shown järjestäjiä. Tehtäväksemme saatiin tutustua lentokentän arkkitehtuuriin.


Lentokenttä on rakennettu arkkitehtuuriltaan Funktionalismia, eli se on rakennettu yksinkertaisesti ja pelkistetysti, kaikki turhat asiat ovat jätetty pois. Funktionalismin tarkoituksena on jättää kaikki sellainen koristelu, jolla ei ole käytännön funktiota kokonaan pois suunnittelusta. 


Funktionalismin keksi yhdysvaltalainen arkkitehti Louis Sullivan vuonna 1896 toteamalla, että "tarkoitus sanelee muodon". 

Funktionalismi johti huonekalujen sekä rakennusten osien sovittamiseen paremmin massatuotantoon sekä muotojen yksinkertaisuuteen.

Monet kerrostalot ovat suunniteltu funktionalismin mukaisesti, valoisia sekä samansuuntaisia ja pelkistettyjä. 


Malmin lentokentän päärakennus on kolmikerroksinen sekä pyöreäpohjainen, rakennuksen keskellä on koko rakennuksen korkuinen "aukio" jonka reunoilla on huoneita ja mm. ravintola toisessa kerroksessa. 
Muotonsa ansiosta rakennus erottuu edukseen, siitä erkanee kaksi siipeä kumpaankin imansuuntaan. 

Funktionalismi on jättänyt pysyvän jäljen myöhemmän 1900- luvun ja nykyajan moderniin rakennustaiteeseen ja Malmin lentokenttä on yksi esimerkki tästä nykyajan funktionalismista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti