perjantai 31. lokakuuta 2014

VESILEIKKUUTA

Olimme meidän luokan ja parin puupuolen opiskelijan kanssa eilen Venemestarin kadulla, metallipuolella vesileikkaamassa. Vesileikkuu oli jo ennestään mulle tuttua, sillä oltiin mun tiimin kanssa leikkaamassa Logomon asiakas työhön pöytänumeroita, joten vesileikkuu kone oli jo tuttu kaveri. Itse en leikannut mittän, mutta suunnittelin kuitenkin tiedoston minkä leikkaisin.
Vesileikkuu on aika uusi juttu meillä täällä salonseudun ammattiopistossa, se ei ole kuin pari vuotta vanha. Kone on todella kätevä, sillä siihen voi ohjelmoida minkä vain tiedoston koneelle ja se leikkaa sen ilman että itse täytyy liikutella laitetta. Kone täytyy vain asettaa lähtöpisteeseen, mistä se lähtee leikkaamaan. Tiedoston tulee olla virheetön, jos siinä on yksikin ylimääräinen viiva tai väärässä paikassa, se leikkaa sen mukaan eikä siinä saa olla mitään muuta kuin ääriviivat tai ne minkä mukaan halutaan liekata. Tiedosto siivotaan virheettömäksi IGEMS nimisellä ohjelmalla, mikä siivoo ja korjailee tiedoston. IGEMS tuotti meille kaikille aluksi paljon päänvaivaa eikä sen käyttämisestä tullut yhtikäs mitään, mutta onneksi meillä oli täällä avustamassa metallipuolen opettaja, Kari- Matti Kallinen, hänen avullaan saimme kuin saimmekin tiedostot valmiiksi.
 Vesi tulee kaksi kertaa äänennopeudella 0,32 mm paksuisesta suuttimesta. vesi voi leikata jopa 6 cm paksuisen aineen puhtaasti ilman hiekkaa, jos materiaali on paksumpaa tai kovempaa tarvitaan mukaan Abrasiivihiekkaa, hiekka on yhtä karkeaa kuin 80 % hiekkapaperi joka hioo todellatodella nopeasti. Hiekassa on se huno puoli että se imeytyy helposti leikattavaan pateriaaliin eikä sitä saa edes hiomalla pois, sillä se on niin hienojakoista. Vesi tulee niin kovalla paineella, että jos laitat vaikka sormen sen alle, se leikkaa sen irti eli ei kannataa paljoa pelleillä koneen kanssa. Kone on kätevä siinäkin nimessä että itse ie tarvitse tehdä paljoa, ohjelmoit vain koneen ja valvot että leikkaus sujuu onngelmitta ja msiivoat jäljet, muuten voit vain chillailla sen aikaa kun se leikkaa.
Alla on kuva tiedostosta, mikä mun pitileikata ja pari kuvaa itse koneesta ja vähän muustakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti