torstai 10. marraskuuta 2016

PUKEUTUMISNEUVONTA 1960-luku


1960-Luku

Muodin yleisilme muuttui huomattavasti nuorekkaampaan suuntaan kuin edellisellä vuosikymmenellä. Vaateteollisuudessa näkyi kaksi eri suuntausta; klassinen, turvallinen vaate ja nopeasti vaihtuva pintamuoti. 
60-luvulla syntyi myös nykyäänkin hyvin tunnettu unisex-muoti, miehillä ja naisilla samanlaiset asut.

Nuorisomuodin pinalle nousi esim, hippiliike ja punk. Pukeutumisvalinnat kertoivat arvomaailmasta. Tämä oli samaistumista johonkin ryhmään ja samalla erottautumista muista.

50-luvun naisellisen ja elegantin pukeutumisen korvasi siro tyttömäisyys.

Vuosikymmenen puolessavälissä siluetti oli hyvinkin lyhyt, joko suora kevyesti vartaloa myötäilevä tai loivasti alas levenevä.
Lyhyiden helmojen tuottamaa hätkähdyttävää vaikutelmaa suunniteltiin tasapainoittamaan, peittävät sukkahousut tai polvisukat. 
Näitä käyttivät niin pienemmät tytöt, kuin aikuisetkin.Valkoisen, beigen ja mustan rinnalla suosioon nousi kirkkaat värit sekä kullan- ja hopean hohtoiset kankaat.
Kenkien kärjet pyöristyivät ja korot madaltuivat. Saappaat tulivat muotiin, sekä pohjepituisina että pitkävartisina.

60-lukua pidetään muovin vuosikymmenenä. Muovista sai näyttäviä yksityiskohtia edullisesti. Muodintekijät käyttivät sitä usein asusteissa esim. laukuissa, kengissä, vöissä, tämän myötä myös vyöt levenivät entisestään ja laukut suurenivat.

Myös miesten muoti siirtyi 60-luvulla nuorekkaampaan ja vapauduttiin tiukasta muodollisuudesta.
Värejä ruvettiin yhdistelemään entistä vapaammin ja rohkeammin. Puissa yleisilme oli solakka ja hartija linja luonnollinen, toppaukset jätettiin pois.
Housuissa lahkeet kapenivat ja niin myös takin kauluskäänteet, takki saattoi olla myös jopa kaulukseton.

Synteettisiä kankaita alettiin suosia ja nailonpaitojen rinnalle miesten kaappeihin alkoi ilmestyä tylereenipuvut. Mokka ja nahkavaatteiden suosio nousi, uusien värien ja pehmeiden laatujen ansiosta. 

Suosikkipäähineeksi nousi lippalakki. Muita suosittuja hattuja olivat pipat, lierihatut ja koppalakit.
Lätsät olivat tärkeä osa pukeutumista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti