torstai 10. marraskuuta 2016

PUKEUTUMISNEUVONTA 1950-luku


1950-luku.

Pukeutuminen 50-luvulla oli hyvin käytännöllistä, siistiä sekä räätälöityä. Tämä look oli haluttu. 
Käyttäytyminen oli myös tyylin mukaista, miehet olivat oikeita herrasmiehiä ja naiset leidejä.

Naiset halusivat pukeutua mahdollisimman naisellisesti ja naisellisuutta korostavaksi. Hameet pysyivät suunnilleen samoissa mitoissa kuin sota-aikana, 
mutta ne oliva joko kynämaisen kapeita tai kellomaisen pyöreitä, vyötärö oli korostetun kapea. Miehusta oli tyköistuva ja povea korostava.

Tavoiteltu tiimalasisiluetti saavutettiin korsetilla ja topatuilla rintaliiveillä. Helmoja kohottivata taas poimutetut nailonalushameet.

50-luvun kellomekkoihin kirjailtiin usein paljon erikuvioita näyttävyyttä tuomaan, villakoira oli näistä kiakista suosituin. Villakoira onkin 50-luvun symboli.

Naisten arkipukeutumisessa haluttiin myös tuoda vyötärön kapeutta esille korkeavyötäröisillä housuilla. 
Kaikki housut olivat usein väljiä lahkeista eivätkä ne ulottuneet nilkkaa alemmas.Asusteet olivat vastapainoksi näyttävälle ja naiselliselle pukeutumiselle hyvinkin maltillisia, pieniä ja siroja.  Laukut olivat usein maltillisen värisia ja pieniä, juhla laukuissa saattoi tietysti olla normaalia enemmän koristetta.Kenkämuoti kulki kohti terävämpää kärkeä ja kapeampaa korkoa, jonka huipentumana tunnetaan pahamaineiseski kutsuttu naulakorko.


Miesten 50-luvun muotia voi kutsua hyvinkin tylikkääksi. 
Miesten muodissa muutokset näkyivät maltillisemmin kuin naiste. Linjat pehmenivät 40-luvun sotilaallisen kulmikkaan tyylin jälkeen ja ruskea väri nousi harmaan sijasta isompaan suosioon.

Töissä ja kodin ulkopuolella käytettiin poikkeuksetta pukua. Kesäisin vaaleaa vähän kevyempää ja talvisin tumaan, lämpimämpää. 

Vapaa-aikana käytössä oli neuleet sekä työ- ja urheilupaidat. Kesäisin käytettiin myös lyhythihaisia trikoopaitoja ilman solmiota, mutta tämä nähtiin suotavaksi tyyliksi, vain kesälomilla. Kengät olivat tukevia ja paksupohjaisia, juhlakenkinä toimivat yleensä nahasta tehdyt vähän koristeellisemmat kengät. 
Asusteista tärkeimpänä pidettiin hattua. Miltei aina miehillä oli arki- sekä juhlapukeutumisessa asusteena hattu. Se oli yleensä tehty huovasta, muissa hatuissa materiaalina käytettiin kesäisiä olkea ja talvisin turkista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti