1940- luku
40- luvulla toinen maailmasota vaikutti huomattavasti muotiin. Kengät sekä kankaat olivat hyvin niukoilla, joten kangasta tuli käyttää vaatteisiin hyvinkin säästeliäästi.
Puutteen vuoksi naiset muodistivat usein vanhoja pukujansa. Lehdissä opetettiin miten vanhasta kankaasta voi loihtia upean juhlapuvun.
Yleisvaikutelma vaatteissa oli sotilaallinen. Yläosat vaatteisa olivat hyvin niukkalinjaisia, mutta hartioita korostettiin
. Olkatoppaukset ryhdistivät huonolaatuisesta kankaasta ommeltuja yläosia. Olkatoppauksia ja pukukoruja tehtiin mm. puusta ja siitä johdetusta paperikankaasta.
Huonolaatuisia vaatteita suojattiin ja yritettiin saada kestävämmiksi suojaamalla ne työtakeilla.
Naisten hameet olivat kankaan ja bensiinin säännöstelyn takia, jolloin naiset joutuivat pyöräilemään joka paikkaan. Hameetolivat usein myös suoria, puomitettuja tai laskostettuja.
Naisten juhlapuvut olivat myös lyhyitä, juurikin sen takia että pyörällä polkeminen oli miltei pakollista.
Hatut olivat pieniä ja sota- aikaan ne saatettiin jopa korvata kokonaan turbaanilla. Hattuihin yritettiin luoda lisää naisellisuutta, lisäämällä niihin harsoja niinkuin alla olevassa juhlapuvun asusteessa näkyykin.
Sodan loputtua naiset halusivat pukeutua kauniisti ja näyttävästi, heti kun siihe n oli mahdollisuus. 1947 Christian Dior mullisti muodin ensimmäisellä Haute Couture kokoelmallaan, jota kutsuttiin New Lookiksi.
Diorin muoti oli erittäin naisellista, runsasta sekä ylellistä.
Hameet ulottuivat nilkkoihin saakka ja olivat leveähelmaisia.
Vyötärö oli tiimalasimaisen kapea ja hartialinja pyöreä. Hameiden alla käytettiin myös usein jäykkiä alushameita.
Miesten muoti 40-luvulla oli yleistä että miehillä oli henkselit. Hatut olivat laakeita nallihattuja.
Housuissa pidättäydyttiin leveisiin sekä suoriin lahkeisiin, vyötäröt olivat usein korkeita ja jos henkseleitä ei ollut niin talalle laitettiin vyö.
Juhlavammassa pukeutumisessa käytettiin joko liiviä tai takkia, tähän lisättiin usein myös kravaatti, jos varaa oli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti